Hold I ryggen (Lumbago)
Rehab træning af hold i ryggen
Rehab 1 akut – Rehab 2 efter akut periode
Beskrivelse af hold i ryggen
Lumbago også kaldet hold i ryggen eller hekseskud giver smerter i lumbaldelen og medfører et sygdomsbillede, som formentlig kan have mange årsager. Lumbago er kendetegnende ved, at der ikke er udstråling længere end til sæderegionen, hvis der vel at mærke er udstråling. Hvis du har ondt i ryggen med udstråling ned i benene, og/eller pludselig ændring i vandladning og afføring, skal du straks søge læge.Tre typiske årsager til lumbago er:
- Forhøjet spænding i musklerne i lænden
- En låsning i et facetled i lænden
- For stramme ledbånd i lændeområdet
Lændesmerter er smerter i nedre del af ryggen, smerterne kan inddeles i akutte og længerevarende (“kroniske”) smerter. De akutte rygsmerter har en varighed under 6 uger, mens de længerevarende (“kroniske”) rygsmerter har en varighed over 12 uger. Akut lumbago rammer først og fremmest personer i 25-40 års alderen, og ses sjælden hos personer over 50 år.
Ved smerter i lændedelen udfører behandleren ofte nogle tests for udelukkelse af diskusprolaps. Lumbago er ”skraldespandsdiagnosen” hvor facetled, muskler og ligamenter er påvirket, og er mere eller mindre en folkesygdom. Man anslår at mere end 80 % af befolkningen, på et eller andet tidspunkt, får et lumbago.
Den vigtigste forebyggelse for at undgå lumbago består i at opbygge optimal mobilitet og stabilitet af kroppen, og aldrig “sløse” med bevægelsen, også selv om det kun er en lille ubetydelig genstand du skal samle op. Hold kroppen i bevægelse dagligt, undgå usunde løft ved at opbygge en korrekt løfteteknik via. dødløft, squat eller lunges.
Symptomer på hold i ryggen
- Smerterne opstår ofte pludseligt i forbindelse med et tungt løft eller hurtigt vrid af kroppen, men kan også forekomme uden forudgående anstrengelse.
- Sygdomsbilledet minder meget om hold i nakken, hvor leddet eller nerver irriteres, og musklerne beskytter området, ved at lave en reflektorisk sammentrækning.
- Smerten er som regel lokaliseret i lumbaldelen og stråler ikke ned i benene (husk udstråling kan være tegn på discusprolaps).
- Stivhed i lænden.
- Funktionel rygskævhed pga. muskelspændinger, som hindrer de rygbevægelser, der
udløser smerterne. - Nedsat bevægelighed.
Undersøgelse og diagnose af hold i ryggen
Det er altid en god ide at konsultere en behandler, som kan undersøge om du har fået et lumbago. Behandlernes vigtigste opgave ér at finde ud af om du har fået en diskusprolaps, eller “blot” et lumbago. Lumbago er ufarligt, og de fleste kommer så ret hurtigt, selvom det kan gøre ekstremt ondt. Det skønnes af mindre end 10 % går til deres egen læge i første omgang, men i stedet forsøger sig med hvile eller alternativ behandling. En fysioterapeut, osteopat, kiropraktor, idrætsskadeterapeut kan sagtens undersøge, hvorvidt det drejer sig om et lumbago.
Behandling af hold i ryggen
Groft sagt så kan man inddele behandlingen af lumbago, efter om det er er akut eller kronisk. Uanset hvilken tilstand man har, har undersøgelser vist at sengeleje og hvile forsinker tilstanden ret kraftigt. Langt de fleste bliver raske inden for de første to uger, hvis man holder sig selv aktiv, og laver mobiliserende rygøvelser. Se rehab træning af skaden.
Akut lumbago (0-48 timer)
Ved akut lumbago skal du hvile de første 48 timer, og kun lave små bevægelige øvelser Rehab 1 akut. Et par gange om dagen kan du lave en kulde/ varmebehandling (cryo-/termoterapi). Hvor du ligger på en is pose i 9 minutter, og herefter en varme pude i 15 minutter. Du kan også tage en kur af noget homøopatisk muskelafslappende medicin, Spascupreel. Det er nogle tabletter som skal opløses i munden, og provokerer din egen krop til at lave de hormoner som får musklerne til at slappe af. Der er ingen kendte bivirkninger på produktet.
Subakut lumbago (dag 3-100)
- Rehab 2 efter akut periode
- Massage for at få de overspændte muskler til at slappe af
- Cryoterapi/Termo terapi
- Kiropraktisk behandling
- Fysioterapeutisk behandling.
- TENS.
- Ultralyd (kontinuerede / pulserende), 3 Mhz, 2 W cm2.
- Kinesiologi tape
- Spascupreel (2 tabl. 3 g. dlg. i 8 dage)
Hvis du har fået 4-5 behandlinger eller der er gået 14 dage uden forbedring, bør du søge læge. Lægen kan derefter give smertestillende eller muskelafslappende medicin. Røntgenundersøge lumbaldelen ved længere tids smerter eller foretage en blodprøve (sænkningsforhøjelse) for undersøgelse af andre sygdomme.
Social Medier