Piriformis syndrom
Rehab træning af skaden

Rehab 1
Du bør være opmærksom på at træne resten af kroppen så du ikke mister din aktuelle mobilitet, stabilitet og styrke. Så find ud af hvad du kan lave af træning og træn så ud fra det niveau du har. Træning af resten af kroppen accelerere heling af din skaden, blandt andet grundet øget nerve aktivitet og kredsløb.

Beskrivelse

Piriformis syndrom. Et såkaldt piriformis syndrom er faktisk en muskulær overspænding (hypertoni), som når musklen trækker sig sammen bliver større i bredden og dermed trykker på nervus iskiadicus, der også kaldes iskias-nerven. Derfor kaldes det også for en neuromuskulær lidelse. Symptomerne på et såkaldt iskias og et piriformis syndrom er fuldstændig identiske, men årsagen til hvorfor man får symptomerne er fuldstændige forskellige.

Piriformis musklen er en lille flad pæreformet muskel (deraf navnet) placeret dybt inde i sæderegionen. Denne muskel er vigtig i bevægelse i underkroppen, fordi den stabiliserer korsbenet(sacrum) og løftene og roterer låret væk fra kroppen. Den gør det muligt for os at kunne gå, flytte vores vægt fra den ene fod til den anden og bevare balancen. Så bruges den i alt sport hvor man skal bevæge hoften eller benet. Den har den samme funktion som m. gluteus maximus (den store sædemuskel), men da piriformis er kortere aktiveres den før den store sæde muskel, men den er dog langt fra så stærk som denne. Det betyder den utrolig nemt går i hypertoni (konstant overspænding), som derved starter alle de klassiske symptomer. Man kan også se et piriformis syndrom, hvis korsbenet sidder skævt i bækkenet, et såkaldt sacroiliaca dysfunktion, som du kan læse mereom under denne skade. Piriformis kommer altså fra korsbenet (sacrum) og sidder fast på femur (lårbensknoglen), og undervejs skabes der to huller over og under musklen, hvor der løber nerver og blodkar til hofte, underliv og ben. Især det nederste hul, løber der mange strukturer igennem, bl.a. iskiasnerven, som er en lilefinger tyk nerve. Når musklen som sagt bliver tykkere trykker den på nerven, og derefter mærker man disse klassiske symptomer. Når det er en muskel der trykker på en nerve, bliver fedthinden omkring nerverne komprimeret og trykket på nerven stiger. Det betyder altid, at man få det der kaldes hyper-aktivitet, altså man kan mærke mere og ofte konstant, så længe trykket er på nerven. Det kan samlingens lidt med en haveslange som man trykket lidt sammen, så stiger trykket også, og vandet kommer ud med et større tryk. Havde det været knogler der pressede nerven sammen, kan den helt afklemmes, og så vil nerven ikke kunne fungere, hvorved man bliver følelsesløs langs nervens forløb, og nervens funktioner til bl.a. muskler svækkes.

Symptomer

Piriformis syndrom er kendetegnede ved at give balle- eller lave lændesmerter og/eller udstråling ned i benet på bagsiden. De udstrålingen går aldrig længere ned end til knæhasen. Da syndromet er af muskulær karakter, gælder det om at få muskelspændingen ned. I enkelte tilfælde kan det ses, at nerven går ind igennem musklen. Dette skal opereres, og bør undersøges nærmere, hvis man er terapiresistent for almindelig piriformis syndrom.

  • Smerter i lumbaldelen eller i balden.
  • Udstrålende smerter.
  • Smerterne øges med belastningen.
  • Smerter eller udstråling ved gang /løb.
  • Uro i benet når man hviler.
  • Irritation når man kører bil, hvor man ikke rigtig kan find en god sidestilling uden det giver irritation i sæde eller ben.
Undersøgelse

En læge, fysioterapeut, idrætsskadeterapeut, kiropraktor, osteopat bør lave en undersøgelse for at konstatere syndromet og samtidig udelukke andre ting.
Behandleren laver typisk en:

  • Analyse/inspektion/palpation/bevægetest
  • Strakt benløft test
  • Piriformis stresstest. Dette gøres ved at ligge på ryggen afslappet mens en hjælper holder dit ben i en udad føring og en udad rotation let løftet fra underlaget. Registreres der smerter/symptomer er der højest sandsynligt tale om piriformis syndrom.
Behandling
Rehab træning af skaden

Rehab 1