Træthedsbrud / March fraktur
Beskrivelse af træthedsbrud
Træthedsbrud af metatarsalknoglerne (tå knoglerne som består af 3 dele.) ses ofte hos mennesker, der går meget (soldater, sygeplejersker og postbude m.v.). Smerterne er lokaliseret til forfoden, men breder sig ved gang. Det er værd at bemærke, at den tilskadekomne ikke altid kan lokalisere sine smerter. I de fleste tilfælde er smerterne lokaliseret til metatars II eller III (2. og 3. yderste knogle på den enkelte tå knogle).
Symptomer på træthedsbrud
- Direkte og indirekte ømhed af tå knoglerne II eller III.
- Smerter i foden ved gang og løb.
- Halter.
- Hævelse omkring tå knoglerne II eller III kan ses og føles.
Undersøgelser for træthedsbrud
- Analyse/inspektion/palpation/ROM, visuelt og fysisk undersøgelse og sammenligning med modsatte fod.
- Direkte og indirekte ømhed.
- Stemmegaffel(127-128hz) test.
- Røntgenundersøgelse kan give diagnosen.
Behandling af træthedsbrud
- Anlæggelse af en tenso-tapening der må skiftes 1 gang om ugen i 3 – 6 uger. (først ligges en tape sløjfe som holder tåen oppe. Derefter anlægges en tenso tape rundt om foden.
- Aflastning med krykker indtil foden er smertefri ved gang
- Stille øgning af belastning når foden er smertefri
Der er som sådan ingen genoptræning til denne skade, da det drejer sig om at aflaste skaden. Dog bør du være opmærksom på at træne resten af kroppen så du ikke mister din aktuelle mobilitet, stabilitet og styrke. Så find ud af hvad du kan lave af træning og træn så ud fra det niveau du har. Træning af resten af kroppen accelerere heling af din skaden, blandt andet grundet øget nerve aktivitet og kredsløb.
Social Medier