Vi kender det alle. Vi har siddet for mange timer foran vores PC, statisk arbejde som giver manglende blodgennemstrømning i musklerne, og deraf konstante spændte muskler (såkaldt hypertoni).

Men hypertoni kan også opstå af andre årsager, f.eks. overtræning, manglende restitution, ensidigt gentaget arbejde (EGA), hurtige ukoordinerede bevægelser, kulde, træk, stress; blot for at nævne nogle få hyppige årsager. Når musklerne er i denne hypertoni, kan leddene ikke bevæge sig korrekt, og kroppen begynder at kompensere for disse fejlstillinger, hvilket igen kan betyde, man kan få smerter overalt i kroppen. Alt efter hvor kroppen vælger at kompensere og hvilket område der er påvirket.

Alle danner et specielt hormon, et såkaldt peptid proteinhormon, som kaldes relaxin. Man kan næsten høre meningen, hvis man siger ordet ”relaxin”, at det har noget med afslapning at gøre. Det er især kvinder, som skal bruge relaxin, under en graviditet, hvilket også gør at kvinders relaxin niveau stiger til det tidobbelte fra uge tyve til fyrre. Kvinder danner relaxin i en lille endokrin kirtel i æggestokkende og i brysterne.

Men det er ikke kun gravide kvinder som skal bruge dette hormon, men også mænd, som danner det primært i prostata. Grunden til gravide netop har brug for ekstraordinært meget relaxin, er at fosterets vægt, livmoderen, fostervand mv. skal tynge bækkenet fra hinanden, således bækkenet langsomt kan udvide sig efterhånden som fosteret bliver større og skabe fleksibilitet i bækkenet. Det er også grunden til hvorfor kvinder i den periode skal have en ekstra god muskulær styrke, da den passive stabilitet bliver dårligere, og derfor skal musklerne overtage stabiliteten i bækkenet. Hvis man har en dårlig muskulær styrke, vil man ikke kunne holde sammen på sit bækken, og deraf får man bækkenløsning, som mange kender.

Du kan læse meget mere om træning, eller finde et trænings program tilpasset dit formål, med et Recover Gym abonnement? Bliv medlem idag!

Men det er ikke kun under gravitet at relaxin skal bruges. Det har mange virkninger, som at være med til at dilatere (udvide) blodkar, har indvirkning på hjertekontraktionen, og faktisk også øge hjerne-synaps-hastigheden. Den vigtigste funktion er dog, at den kan afslappe muskelceller, både de glatte muskelceller, som man ser i tarmsystemet, og skeletmuskulaturen, som er de muskler der bevæger vores krop.

Man har lavet mange forsøg med relaxin. Bl.a. på patienter med fibromyalagi og endometriose, da man har fundet et lavere niveau af relaxin hos patienter med disse lidelser. Dog er studierne ikke valide nok og man har brug for mere forskning inden man kan sige, at det har en effekt.

Relaxin niveauet i kroppen er ikke statisk, det bruges når man f.eks. træner eller de mange andre opgaver som relaxin bruges til. Kroppen skaber igen relaxin i de før ovennævnte steder på kroppen således der hele tiden opstår en skabende-forbrugs proces. Problemerne opstår dog, hvis kroppen hele tiden har brug for mere relaxin, eksempelvis hvis man træner meget uden at overholde de basale behov for restitution eller hvis man har konstante spændte muskler; f.eks. et spændt skulderåg hvis man har siddet for længe og for meget med sin PC. Relaxin skabes bedst hvis man spiser grønsager som er grønne; så som grønkål, broccoli, spinat, rucola,  squash, grønne bønner, porrer mv.

Kan du lide hvad du læser?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev eller følg os på Facebook, så du kan blive opdateret så snart vi kommer med et nyt indlæg!

Der findes et homoøpatisk naturlægemiddel kaldet Spascupreel, som forsøger på at øge relaxinniveauet, hvilket kan være en hjælp hvis man lider af overspændte muskler eller tendens til kramper, ligesom det har en gavnlig effekt på kramper i glatmuskulaturen (mave, tarm, galdeblære, livmoder og urinvejene). Det synes også at have en effekt på smertefuld menstruation. Produktet er et naturlægemiddel, og sundhedsloven herhjemme siger at så er det ikke et lægemiddel. Det har visse fordele og ulemper.

Ulempen er at producenten skal skrive ”Uden dokumenteret effekt” og må ikke skrive på pakningen hvad det virker for. Uden dokumenteret effekt er ikke fordi produktet ikke er blevet dokumenteret, men fordi sundhedsstyrelsen ikke undersøger naturlægemidler, og når man ikke har undersøgt det, kan man heller ikke sige om det virker. Dog er produktet kendt i hele verden som et ekstremt godt og veldokumenteret middel mod disse muskulære problemer, og anvendes i stor stil inden for sportens verden, da der stort set ikke ses nogen former for bivirkninger, da dette middel kun stimulerer kroppens naturlige funktioner. Fordelen ved at sundhedsstyrelsen ikke kalder det et lægemiddel er, at så må behandlere og sundhedspersonale som ikke er læge gerne anbefale og udlevere produktet.

Der ses kun nogle få og meget sjældne bivirkninger, og der er personer som er overfølsomme over for nogle planter i den såkaldte kurveblomstfamilie, hvilket evt. kunne være Chamomilla også kaldet kamille på dansk. Hvis man er overfølsom vil der ske det, at man får en allergisk hudreaktion med noget kløe. Der sker sjældent mere, da indholdet af de forskellige midler er i så ekstremt små doser, men det er blandingen af dem sammen som gør dem effektive. Doserne omkring Spascupreel er meget forskellige alt efter hvilke indikationer man tager det for, hvor seriøse problemet er osv. Anbefalet dosis er 1 tablet 3 gange om dagen, men kan i akutte tilfælde øges op til 1 tablet en gang hver halve time i 12 timer.

Vi har anbefalet produktet på klinikken i knap 20 år, og basseret på vores erfaringer, anbefaler vi, at man tager 2 tabletter 3 gange om dagen indtil man har taget 50 stk. (som der er i glasset). Der er lavet undersøgelser som viser helt op til 98% effekt / indikation uden bivirkning på 700 testpersoner, hvilket er ekstremt højt. Men hvis det bare virkede på 3 ud af 4, er det også en god prognose. Man skal huske, at Spascupreel ikke skal spises eller sluges, men skal opløses i slimhinderne i munden. Så bedste metode er at tage 2 tabletter under tungen, og lade dem opløses der. Det giver dog et problem hvis man er ryger, da en rygers slimhinder er ødelagte og har mere end svært ved at optage stoffet ordentligt. Her kan man enten skylle munden grundigt med vand inden tabletterne tages, eller bruge et alternativ, som kunne være stikpiller.

Så næste gang du har spændte muskler, trænet for hårdt og har ekstrem træningsømhed, har problemer med muskler i organerne (irriteret tyktarm evt.) eller menstruationssmerter, kunne det være værd at prøve Spascupreel.