Ankelskade
Ankelskade er en af de hyppigste idræts- og bevægeapparatsskader man kan pådrage sig. Man mener, de tæller mere end 25 % af alle de skader, man kan pådrage sig i bevægeapparatet. Næsten 40 % af dem der dyrker sport har fået en ankelskade. Især fodbold, håndbold og kontaktidræt er den store sønder, hvor man vrider rundt på foden.
Der er næsten heller ikke nogen, som ikke har prøvet at lave en forvridning i anklen; det kan vi alle forholde os til. Det er dog ikke altid disse bliver undersøgt eller behandlet, hvilket mange gange kan betyde, at man har væsentlig forhøjet risiko for at få nye og hyppige forvridninger.
Men du kan rent faktisk hurtigt vende tilbage til din idræt igen ved at genoptræne din ankelskade korrekt. Du kan også hindre sandsynligheden væsentlig for at pådrage dig nye skader, hvis din ankel er stabil. En alvorlig ankelskade kan medføre man får et brud på en af ankelknuderne (malleoler), som skal undersøges og behandles på hospital. Hvis du har fået en forstuvning en gang, er dine ledbånd blevet længere og derfor har du nemmere ved at vrikke rundt igen og igen. Det ender med en såkaldt instabil ankel, hvor din fod styres meget dårligt.
Find din skade i listen her:
Ledbåndsskade/Forstuvet ankel (Distorsio pedis)
- Smerte ved belastning og bevægelse af ankelleddet.
- Hævelse og ømhed.
- Blodudtrædning og evt.misfarvning af huden, der oftest er lokaliseret under skaden.
- Foden føles løs (kan ofte ikke mærkes på akutte skader).
Knoglebrud ved anklen (Malleol fraktur)
- Smerte ved det mindste brug og bevægelse af anklen.
- Ømhed i anklen, særligt ved brug og støtte på foden.
- Hævelse, rødme og varme, særligt på ydersiden af anklen.
- Tryk ømhed eller smerte.
Ustabil ankel (Instabil talocrural)
- Tilbøjelig til vridtraumer i anklen.
- Hævelse og smerte ved hård belastning, især i ujævnt terræn.
- Svært ved at hoppe og afsætte.
Social Medier