Ekstern indeklemning i skulderen (Ekstern impingement syndrom)
Rehab træning af skaden

Rehab skulderRehab ryg og bækken

Beskrivelse af ekstern indeklemning i skulderen

Det muskulære asymmetriske impingement (indeklemnings) syndrom. Rigtig mange patienter får stillet diagnosen impingement syndrom uden der egentlig er noget galt med skuldermusklerne (m. supraspinatus eller deltoideus), og ofte ved scanning eller røntgen finder man, at det subacromiale rum mellem overarm og skulderblad er for lille. Konstateres dette, bliver man ofte skrevet op til operation, for at ”shave” en del af acromion, således der igen er plads til m. supraspinatus under abduktion (udadføring af armen).
Ikke sjældent ses pludselig pladsmangel eller impingement tegn, og har slet ikke noget med egentlig lokal skulderproblematik at gøre. Det er ofte ulogisk, at man altid har haft plads og så fra den ene dag til den anden, ofte pga. overbelastning, ikke har den fornødne plads i det subacromiale rum, således armen ikke kan abduceres uden smerter. Disse tilstande kan være pga. muskulære asymmetri eller pga. en anden biomekanisk faktor, der gør skulderen ikke kan bevæges frit.

Man kan dele disse tilstande op i 3 typer, som skal testes og behandles:

1) Muskulær asymmetri mellem en inhibiteret og svag muskel serratus anterior, og en hypeton og forkortet muskel petroralis minor. Dette er en meget hyppig tilstand, hvorved skulderbladet laver en fremad rotation og deraf en sænkning af acromion (den øverste del af skulderbladet), hvilket giver pladsmangel. Denne tilstand skal undersøges først, ved at teste m. pectoralis minor og m. serratus anterior.

Behandling af denne tilstand

 • Træne m. serratus anterior.
 • Løsne m. petroralis minor med massage.
 • Kinesiologi tape
 • Pulserende og kontinuerende ultralyd på 3MHZ 2 w/cm2 i 2 gange 7,5 min.
 • TNS i 5 min. på 10 Hz.
 • K-laser.
 • Opsøge en terapeut med ekspertise på området, som kan behandle med ART, MET osv.

2) Biomekanisk muskulær asymmetri. Når armen skal løftes, skal der laves en tilsvarende modkontraktion i lænden, svarende til armens vægt. En arm vejer +7 kilo, og det betyder at når armen abduceres (føres udad), skal modsatte sides muskel quadratus lumborum lave en tilsvarende kontraktion, af det armen vejer, og hvad den evt. løfter. Den modsatte muskel quadratus lumborum kan kun lave denne kontraktion på tilstrækkelig vis såfremt at den antagonistiske (modsatte) muskel quadratus lumborum (samme side som skulder problemet) befinder sig i normal tilstand. Hvis musklen her evt. er i hypertonus (forkortet tilstand), vil modsatte muskel quadratus lumborum ikke kunne arbejde, og det vil nedsætte evnen til at føre armen udad frit uden smerter. Denne tilstand undersøges ved, at man tester samme sides muskel quadratus lumborum for hvorvidt, den er hyperton.

Behandling af denne tilstand

 • Løsne m. quadratus lumborum med massage
 • Pulserende og kontinuerende ultralyd på 3MHZ 2 w/cm2 i 2 gange 7,5 min.
 • TNS i 5 min. på 10 Hz.
 • Kinesiologi tape
 • K-laser.
 • Opsøge en terapeut med ekspertise på området, som kan behandle med ART, MET osv.

3) Biomekanisk neurologisk blokering. For at modsatte muskel quadratus lumborum kan arbejde som beskrevet i punkt 2, kræver det, at der ikke er nogen afklemning af det perifere nervesystem (udenfor rygmarven). Netop lændehvirvel nr. 1 (L1) nerven, der passerer mellem L1 og L2, kan enten svække eller spænde muskel quadratus lumborum i sådan en grad. At forholdet mellem hvordan muskel quadratus lumborum virker sammen med skulderen ikke fungerer. Denne tilstand tester man ved en 5 pkt. palpations test.

Behandling af denne tilstand

 • Behandling af ekspert for lumbago af L1 dysfunktion.
 • Massage og udspænding af ryggen.
 • K-laser.

Hvis det ikke hjælper på 3 behandlinger, skal patienten konsultere en columnaterapeut, kiropraktor eller osteopat, for at få lavet en mere specifik terapi på lumbaldelen og det dysfungerende segment.

Rehab træning af skaden

Rehab skulderRehab ryg og bækken