Iskias syndrom (N. ischias syndrom)
Rehab træning af skaden

Rehab

Beskrivelse af iskias syndrom

Iskias syndrom er måske en af de mest kendte tilstande overhovedet, men alligevel mærkeligt nok, relativ sjælden. Problemet er sikkert at både læge, terapeuter og patienter blander begreberne sammen, og et iskias syndrom har fuldstændig de samme symptomer som den hyppigere tilstand, kaldet piriformis syndrom samt visse ligheder med nerveafklemning i ryggen som f.eks. kan opstå ved et discus prolaps. Det er dog terapeutisk meget vigtigt at kende forskel på de forskellige begreber, for selvom der er mange ligheder, er tilstandene forskellige og derfor skal de også behandles fuldstændig forskelligt hvis problemet skal gå væk.

Kort kan man sige at forskellen mellem piriformis syndrom og iskias syndrom som symptommæssigt er fuldstændig ens, er at piriformis syndrom opstår når musklen på grund af overspænding (hypertoni) bliver tykkere og trykker på nerven (nervus ischiadicus) , så er et iskias syndrom en tilstand hvor nerven er blevet for kort. Begge tilstande vil som sagt påvirke nerven på samme måde, og give øget sensibilitet, irritation og snurren langs nervens forløb. Der kan dog godt være en lille variation af symptomerne af de to, da et piriformis syndrom mange gange kun giver sensibilitetsforandringer ned til knæhasen, giver iskias syndrom oftest udstråling langs hele nervebanen. Skulle det derimod være er fra en nerveafklemning i ryggen vil udstrålingen være mere simpelt, det afhænger nemlig af hvilket segment (ryghvirvel område) der er afklemt. Her vil sensibilitetsforandringerne følge nogle helt andre nervegrene, og som oftest give mere bælteformet udstråling ned i benet (dermatom påvirkning).

Dem der rammes af iskias syndrom er oftest personer som har et meget stillesiddende arbejde, hvor man igennem lang tid af hofterne og knæene bøjet og anklen let strakt. Det kunne typisk være en der kører taxi, lastbilchauffør eller kontraansat. Og samtidig med det har man et meget inaktivt liv, hvor man hverken dyrker idræt eller bevæger sig nok. Når man holder sine ben i den stilling, vil alle strukturerne i benene være meget afslappet, og over tid til alt væv trække sig sammen fordi det ikke bruges. Det gælder både muskler, sener, ledbånd og nerver. Nervus ischiadicus er den største nerve der går ned i benet og når man stå op har den et vist stræk, og endnu mere hvis man taget et skridt (bøjet hofte, strakt knæ og løftet vrist). Problemet er, at hvis man overtid har forkortet sine strukturer ned i benet, ved at være inaktiv og holde sine ben i førnævnte stilling, er nerven simpelthen ikke lang nok når man kommer op at stå og giver endda flere symptomer når man går, specielt op af tapper, eller når man skal rejse sig fra siddende stilling. I starten kan symptomer starte med at man får irritation ned i det ene ben, når man kører længere tid i bil. Når nerven strækkes ud, vil man opleve øget sensibilitet ned langs nerven.

Selvom tilstanden kan være meget generende, er den relativ nem at behandle.

Symptomer på iskias syndrom
  • Udstråling ned på bagsiden af låret, yder- og forsiden af underben, yderside og forsiden af foden.
  • Symptomerne forværres hvis man rejser sig fra siddende stilling, går op af trapper eller kører i bil i længere tid.
  • Symptomerne aftager hvis man dyrker motion, går i rask tempo eller løber.
Undersøgelse af iskias syndrom
  • Historikken om stillesiddende og inaktiv livsstil
  • Test af iskias ved at lave forskellige stræk på nerven
  • Udelukkelse af ryg og periformis lidelser
Behandling af iskias syndrom
  • Terapeuten kan lave såkaldt PNF-streching; som står for proprioceptiv neuromuskulær facilitation (PNF), og er en avanceret form for udspænding hvor man også laver sammentrækning i musklen mens man strækker forholdsvis hurtigt i bidevævet.
  • Lave cryoterapi inden behandlingen (is-massage i 9 min).
  • Patienten kan lave specifikke udspæningsøvelser (se her under rehab).
  • Begynde at dyrke en eller anden form for motion, hvis man har meget stillesiddende arbejde.
Rehab træning af skaden

Rehab