Irriteret nerve (Tarsal Tunnel Syndrom)
Beskrivelse af tarsal tunnel syndrom

Tarsaltunnelen er en kanal bag den inderste malleol (ankel knude), der dannes af ledbåndet retinaculum mm. flexorum, hvor igennem tå bøjerne (flexorsenerne), samt blodkar og nerver til foden løber. Ved irritation af senerne kan seneskederne hæve og dermed øge trykket på nerven i den snævre kanal.

Symptomer på tarsal tunnel syndrom

Disse er gradvist tiltagende smerter af brændende, stikkende karakter under tæerne. Smerterne er oftest lokaliseret til den inderste fodrand, men i enkelte tilfælde også til den yderste eller til hælen alene.
Hos halvdelen af patienterne stråler smerterne op langs indersiden af underbenet men når aldrig over knæhøjde. Smerterne forværres, når patienten går eller løber og mindskes i hvile. Mange føler en lettelse ved at massere foden. Om natten kan foden føles brændende varm og mange har uro i læggen om natten.

Undersøgelser for tarsal tunnel syndrom
  • Analyse/inspektion/palpation/bevægelighedstest.
  • Ved trykken eller banken på nerven tibialis posterior bag inderste malleol, kan smerterne reproduceres.
  • Smerterne forværres, hvis en blodtryksmanchet på underbenet oppustes til lidt over det diastoliske tryk i 1 minut.
  • Elektromyolografi kan vise øget tryk på nerven.
Behandling af tarsal tunnel syndrom

Lægen kan ofte med god effekt lægge en enkel steoid injektion i kanalen. Hvis behandlingerne ikke har nogen effekt i løbet af 3 måneder, vil man ofte tilråde kirurgisk eksploration med spaltning af retinaculum
mm. flexorum, og fritlægge nerven og dens forgreninger.