Løber ryg (Bilateral iliopsoas syndrom)
Rehab træning af skaden

Rehab mobilitet og stabilitetRehab styrketræning
Du bør være opmærksom på at træne resten af kroppen så du ikke mister din aktuelle mobilitet, stabilitet og styrke. Så find ud af hvad du kan lave af træning og træn så ud fra det niveau du har. Træning af resten af kroppen accelerere heling af din skaden, blandt andet grundet øget nerve aktivitet og kredsløb.

Beskrivelse

Iliopsoas syndrom kan inddeles i to typer, et dobbelsidigt der også kaldes for en “Løberryg”, og et ensidigt, der ofte forveksles med lyskeskader i indadførerne.

Musklen udspringer fra forsiden af ryghvirvlerne samt indersiden af hofteskålen, og hæfter på indvendige side øverst på lårbenet. Dens hovedfunktion er at bøje i hoften, hvilket kan belaste den inden for de fleste typer idræt, hvor løb indgår.

Hvis man har fået et dobbeltsidig iliopsoas syndrom/løber ryg som oftest rammer løbere, har man typisk smerter hen over lænden når musklen er kold. Det betyder at det de første kilometer på en løbetur, gør ondt i ryggen. Når musklen så bliver varm, bliver musklen længere og mere fleksibel, og smerterne forsvinder. Men når man er færdig med at løbe og har været i bad mv. begynder smerterne igen. Det paradoksale er at løbet forværre problemet, men det er netop under løb at smerterne aftager. Man vil ofte se et overdreven lændesvaj, da musklen trækker ryggen frem. Behandlingen er hovedsagelig øvelsesterapi, der har til hensigt at nedsætte ”hviletrækket” i musklen.

Symptomer
 • Lændesvaj og/eller rygsmerter i opstarten af en træning og efter en træning.
 • Smerten vil oftest ses ved kraftig hoftestræk; f.eks. løb, derfor kaldes denne tilstand ”Løber ryg”.
 • Overdrevet svaj kan giver gener/smerter om natten og morgenen.
Undersøgelser
 • Thomas test. Lig på ryggen og tag om det ene knæ med begge hænder og træk det så
  langt op til brystet som muligt. Det anden ben skal nu lægge afslappet uden at der bøjes i knæet.
 • Undersøgelse af lændesvajet.
 • Samtale om symptomerne.
Behandling
 • Brug Rehab programmerne med mobilitet, stabilitet og styrke af bækkenet, for at modvirke lændesvajet og bækken rotation.
 • Termobehandling.
 • Muskel energi teknik og andet ved en Manuel terapeut, Idrætsskadeterapeut eller fysioterapeut.
 • Spascupreel (2 tabl. 3 g. dlg. i 9 dage) som muskelafslappende middel.
 • Kinesiologi tape

Musklen ligger på alle måder for dybt til at kunne masseres, selvom enkelte terapeuter behandler m. iliacus (en del af iliopsoas) langs hoftekammen. Dette har ringe eller ingen effekt, da musklen dækker hele den indvendige hofteskål, og kan ikke betragtes som behandlet ved at få fat i de yderste centimetere.

Rehab træning af skaden

Rehab mobilitet og stabilitetRehab styrketræning