Knæskals ledskred (Genu luxation)
Rehab træning af skaden

Rehab 1Rehab 2Rehab 3Rehab 4

Beskrivelse af knæskals ledskred

Knæskals ledskred/Knæskals Luxation kan opstå ved kraftig vold mod et normalt knæled, f.eks. under fodboldspil. Der skal betydelig mindre vold, evt. kun indirekte, til at fremkalde luksation, hvis knæskallen er uudviklet, eller bagkanten af knæskallen er for flad. Knæskals ledskred sker, når idrætsudøveren ændrer bevægelsesretning og samtidig strækker benet. Knæskals ledskred sker mod ydersiden. Brusk og knoglestumper kan derved slås løs og blive liggende i leddet, og der opstår bristninger i ledkapslen på knæskallens inderste kant. Skaden rammer ofte unge i alderen 14 – 18 år og er ualmindelig over 25 års alderen. Sommetider er den kombineret med en menisk- eller ligament/ledbånds-skade og kan til tider også forveksles med disse. Luksation af knæskallen skal behandles på hospital.

Symptomer
  • Blødning, som giver kraftig hævelse af knæleddet.
  • Ømhed specielt af knæskallens inderste kant.
  • Nedsat eller ingen bevægelighed af knæleddet.
  • Knæ deformitet.
  • Luksationer vil vise fejlplacering af knæskallen.
Undersøgelser

Undersøgelsen er udelukkende visuelt da skaden er synlig og umildbart simpel at undersøge. Herfra bør du henvises til en læge/skadestue.

Behandling

Da det som sagt skal behandles af læge, vil man kun møde tilstanden som akut, og behandlingen er derfor; MCE og til behandling på hospital. Det er af afgørende betydning, at patienten eller en terapeut ikke selv forsøger at sætte knæskallen på plads, da det kan give en alvorlig chondromalacia patallae (beskadigelse af undersiden af knæskallen. Man bør altid sætte den på plads under lokal anæstesi.
Lægen kan sætte knæskallen på plads (oftest under lokal anæstesi), og udføre røntgenundersøgelse, for at konstatere om knæskallen er på plads. Evt. er artroskopi nødvendig, for at vurdere skadens omfang, og evt. fjerne knogle- og bruskstumper. Mange får Donjoy-skinne eller gipsskinne på i 4-6 uger.
Under skadesforløbet bør du være opmærksom på at træne resten af kroppen så du ikke mister din aktuelle mobilitet, stabilitet og styrke. Så find ud af hvad du kan lave af træning og træn så ud fra det niveau du har. Træning af resten af kroppen accelerere heling af din skaden, blandt andet grundet øget nerve aktivitet og kredsløb. Når tiden er iværksættes den konkrete rehab som ses nedenfor.

Rehab træning af skaden

Rehab 1Rehab 2Rehab 3Rehab 4