Schlattersknæ / vokseværk (Osgood schlatter syndrom)
Rehab træning af skaden

Rehab 1
Du bør være opmærksom på at træne resten af kroppen så du ikke mister din aktuelle mobilitet, stabilitet og styrke. Så find ud af hvad du kan lave af træning og træn så ud fra det niveau du har. Træning af resten af kroppen accelerere heling af din skaden, blandt andet grundet øget nerve aktivitet og kredsløb.

Beskrivelse af schlatterknæ syndrom

Tilstanden Osgood Slatters syndrom minder meget om springer knæ/jumpers knee men er lokaliseret til, hvor knæskals senen/ledbåndet (ligamentum patellae) sidder tilhæftet på knoglefremspringet, under knæet, øverst på lægbenet (tuberositas tibiae). Der er ingen klare bud på, hvad årsagen er til, at tilhæftningen bliver irriteret og opflosset. Det bedste bud er en lokal overbelastning af senen, fejlstilling af bæknet eller asymmetri i underben og fod, og som oftest rammer unge drenge i 10-16 års alderen og ses sjældent, efter vækstperiode er afsluttet, dvs. 17-18 års alderen.Skaden ses altså ikke i forbindelse med traumer. En for stram quadriceps muskel (Den fire hovedet knæ strækker) kan være en af mange tilstande som er med til at udvikle tilstanden. Derfor kan det efter et længere forløb uden forbedring være en fordel at tilse en ekspert, eksperten kan konstatere om der er ubalancer i bækken, hofte etc. som er med til at forværer tilstanden.

Symptomer på schlatterknæ syndrom
  • Smerter i senens tilhæftnings sted på tuberositas tibiae.
  • Smerterne udløses ved belastning af musklen quadriceps, smerten kan udløses med det samme for nogen eller over tid med belastning for andre.
  • Hævelse over tilhæftningen af senen.
  • Tegn på inflammation af området.
Undersøgelser
  • Analyse/inspektion/palpation/ROM (visuelt og fysisk sammenligning med modsatte side).
  • Palpation af knæskals senen.
  • Ely test.
  • Røntgenundersøgelse kan vise opflosningen af knoglen.
Behandling af schlatterknæ syndrom

Lægen kan, i de tilfælde hvor skaden ikke holdes nok i ro, vælge at gipsbehandle i 4 uger, hvorved smertefrihed kan opnåes. Schlatterknæ syndrom heler af sig selv og ses ikke hos voksne.

Rehab træning af skaden

Rehab 1