Lyske forstrækning (Adductores ruptur)
Rehab træning af skaden

Rehab mobilitet og stabilitetRehab styrketræning
Du bør være opmærksom på at træne resten af kroppen så du ikke mister din aktuelle mobilitet, stabilitet og styrke. Så find ud af hvad du kan lave af træning og træn så ud fra det niveau du har. Træning af resten af kroppen accelerere heling af din skaden, blandt andet grundet øget nerve aktivitet og kredsløb.

Beskrivelse af lyske forstrækning

Lyske forstrækning eller fibersprængning om man vil, er en skade i indadføre musklerne som typist kommer på baggrund af overbelastning, skaden kan ofte fejldiagnostiseres og forveksles med et en sides iliopsoas syndrom. Det sker da musklen blandt andet tilhæfter på indvendige side øverst på lårbenet, som er nogenlunde samme område som iliopsoas (hoftebøjeren). Diagnosen stilles dog let via en muskeltest hvor henholdsvis hoftebøjer og indadføreren testes via de 4 muskeltest. Når musklen bliver varm, bliver musklen længere og mere fleksibel, og smerterne kan derfor forsvinde. Men når man er færdig med sit løb/sport og har været i bad mv. begynder smerterne igen. Det paradoksale er at løbet/sporten forværre problemet, men det er netop under løb/sport, at smerterne aftager.En lyske skade ses inden for mange sportsgrene, med en øget tendens inden for fodbold og ishockey. Smerterne sidder i lyskeområdet, men kan ikke provokeres ved test af hoftebøjeren. Hvis man ikke får løsnet musklen, kan man risikere at det stagneret blod forbener og danner arvæv/svage områder i musklen.Behandlingen er hovedsagelig øvelsesterapi, der har til hensigt at nedsætte ”hviletrækket” i musklen. Dog skal man være opmærksom på at skaden kan forsages af ubalancer andre steder i kroppen.

Symptomer på lyske forstrækning
  • Ømhed i indadfører gruppen (m.adduktor brevis, magnus, longus) vil ofte være lokaliseret som ømhed i lysken og kan være svær at skelne fra andre typer lyskesmerter.
  • Smerter ved brug eller stræk af musklerne.
Undersøgelser af lyske forstrækning
  • De 4 muskeltest (Udstræk, kraft, tryk og bevægelse).
  • Udtalelse om skaden.
Behandling af lyske forstrækning
Rehab træning af skaden

Rehab mobilitet og stabilitetRehab styrketræning