Springhofte (Coxa saltans)
Beskrivelse af springhofte

En springhofte også ved navn Coxae saltans er en tilstand hvor sener ”springer” henover knogler, oftest fordi musklerne er for stramme og derved laver bevægelsen et klik eller klonk lyd. Man kan dele tilstanden springhofte op i, om det er en intern eller extern springhofte, alt efter hvilken sene-/muskel der forårsager tilstanden. Samt intra articulær, hvis denne klik lyd ikke stammer fra musklerne omkring hoften men derimod fra selve hofteleddet.

En extern springhofte er som ordet antyder, problemer med senerne på ydersiden.  Der kan være flere årsager til dette, men det er typisk tractus iliotibialis (det brede bånd på ydersiden af låret), som glider for hårdt hen over trochanter major (hoftens ydre knogle fremspring) og dermed giver dette klik og får senen til at ”springe/smutte” i et ryk, når hoften bevæges. Selve tractus iliotibialis er ofte ikke for stram, da den er lavet af et såkaldt collagen væv, men derimod er det ofte de muskler der inserer (tilhæfter) i den. Der er to muskler der inserer i tractus iliotibialis, og det er den lille hofte bøjer (m. tensor fascia latae) og den store sæde muskel (m. gluteus maximus). Når disse bliver for spændte (hypertoni), så strammes båndet og derved kommer det til at glide for hårdt hen over trochanter major. Disse to muskler er nogen man bruger meget når man løber, eller dyrker sport hvor hoften bøjes eller strækkes meget. Det er ikke en alvorlig tilstand, og den kan ofte relativt nemt behandles. Nogen gange irriteres slimsækken ved trochanter major (bursa subtendinea trochanterica), og dermed er tilstanden forværret med en mekanisk bursit.

Sjældent kan det ske at det ikke er disse muskler der er for stamme, men derimod tilhæftningspunktet for tractus iliotibialis der er ”flyttet” på skinnebenet. Dette er sket ved at skinnebenet er medialroteret (en torsion indefter) og dermed kommer der et træk på båndet nedefra. Denne torsion kommer typisk fordi foden er faldet ind i svangen, ved f.eks. en platfod, hyperpronation eller fejlstilling af fodens knogler.

En intern springhofte er når samme problem sidder på indersiden, altså når m. ilioposas (hoftebøjeren) er for stram og springer hen over symfysen/skambenet (ramus superior). Problemet er nøjagtigt det samme som en ekstern springhofte og behandlingen ligeså, nemlig at der er hypertoni i m. iliopsoass og dette skal behandles eller trænes med de muskulære teknikker der er til rådig. Man skal huske på at iliopsoas i virkeligheden er to muskler, og den ene af de to muskler kan faktisk godt være i isoleret hypertoni (stramhed). Det er lidt sværere at undersøge en intern springhofte, da det ikke er så tit, eller at tilstanden skal være voldsom før man kan høre en klik-lyd. Her er det ofte patienten der fornemmer en smuttende fornemmelse når han/hun bøjer hoften. Igen som på den ydre side, kan iliopsoas irriterer slimsækken, bursa iliopectinea og dermed lave en mekanisk bursit.

Intra articulær springhofte. Denne tilstand er noget mere alvorlig end de som er muskulært betinget. En intra articulær springhofte er en direkte skade i hoftens passive stabilitet, som gør at hoften er blevet ustabil og løs. Skaderne kan være en skade på ledlæben (acetabular læsion), overrevede ligamenter, gentagnede subluxationer (delvise ledskred) som har gjort ledkapslen løs.

Symptomer på springhofte
 • Ved en ekstern springhofte vil der ofte være klik/klonk lyd og fornemmelse fra ydersiden af hoften, det kan føre til smerte og følelsen af træthed og overtræning i området.
 • Ved en intern springhofte vil der ofte være klik/klonk lyd og fornemmelse fra indersiden af hoften/højt i lysken, det kan føre til smerte og følelsen af træthed og overtræning i området.
 • Ved intra articulær springhofte vil der ofte være klik/klonk lyd og fornemmelse fra indersiden ved hoftenleddet Det kan føre til smerte, ofte i en dyb hoftebøjning, samt følelsen af træthed og overtræning i området. Ligesom det kan give en fornemmelse af løshed i leddet.
Undersøgelse af springhofte

Diagnosen extern springhofte og intern springhofte stilles ud fra de symptomer patienten har, og undersøgeren kan provokerer tilstanden frem ved passivt at udføre bevægelserne. En muskuloskeletal ultralydsundersøgelse kan bekræfte tilstanden.

Man finder en intra articulær springhofte på en MR-scanning.

Behandling af extern og intern springhofte
 • Ved extern spring hofte: Muskulær terapi af m. tensor fascia latae og m. gluteus maximus; hvilket kan være muskel energi teknik (MET).
 • Ved intern spring hofte: Muskulær terapi af m. iliopsoas; hvilket kan være muskel energi teknik (MET).
 • Massage.
 • Udspænding.
 • PNF teknikker.
 • MFR.
 • Varmeterapi.
 • TNS på den hypertone muskel med 10 Hz i 10 min.
 • Spascupreel.
 • Hvis tibia er i en medialrotation ved extern springhofte, skal man have indlæg der hindre foden i at falde ned i en platfod/hyperpronation, da det er årsagen til rotationen, og dermed trækket i tractus iliotibialis. Ydermere bør man træne svangsenen væk fra pronation, se mere her under fod.
Behandling af intra articulær springhofte

Hvis den intra articulær springhofte ikke medfører smerter, eller udtalt bevægelighed så gør man intet ved det, andet end det vil give overordentlig god mening at træne den aktive stabilitet omkring hoften, hvilke vil sige hoftens muskler.

Hvis man derimod har smerter, er den eneste reelle behandling en operation.

Rehab af skaderne

Extern springhofte

Intern springhofte 

Intra articulær springhofte