Springerknæ (Patellar tendonitis)
Rehab træning af skaden

Rehab 1 – Rehab 2
Du bør være opmærksom på at træne resten af kroppen så du ikke mister din aktuelle mobilitet, stabilitet og styrke. Så find ud af hvad du kan lave af træning og træn så ud fra det niveau du har. Træning af resten af kroppen accelerere heling af din skaden, blandt andet grundet øget nerve aktivitet og kredsløb.

Beskrivelse af springerknæ

Det nederste stykke af lårmusklens sene (tendo quadriceps) benævnes knæskalssenen (ligamentum patellae), og løber mellem knæskallen (patella) og knogle fremspringet nedenfor knæet (tuberositas tibiae). Springerknæ er inflammation i knæskalssenen (ligamentum patellae) og lokaliseret til udspringet på indersiden/bagkanten nederst på knæskallen (apex patellae). Springerknæ er en typisk idrætsskade, som især rammer atletikudøvere i spring- og kaste disciplinerne, badminton-, volleyball- og basketballspillere.Springerknæ består af mikroskopiske overrivninger af senen, hvor den er fæstnet til apex patellae. Skaden tages sjælden alvorligt i det akutte stadium, men hvis idrætsudøveren fortsætter sin belastende idræt, før skaden er helet, opstår en inflammation, som medfører langvarigt og tilbagevendende besvær. Ved svære tilfælde må udøveren helt stoppe sin idrætsaktivitet. En for stram muskel quadriceps kan være med til at udvikle tilstanden. Springerknæ bliver fejlagtigt sammenlignet med schlatter knæ (Osgood Schlatters syndrom) hvilket er en anden skade, som er lokaliseret til knogle fremspringet nedenfor knæet (tuberositas tibiae).

Symptomer på springerknæ
  • Smerter under apex patellae (indersiden nederst på knæskallen), især efter anstrengelse, f.eks. knæfleksion med belastning.
  • Smerte, uro og stivhed efter aktivitet.
  • Smerter ved spænding af musklen quadriceps, når knæskals senen belastes.
Undersøgelser
  • Analyse/inspektion/palpation/ROM, der testes for visuelle og fysisk ændringer sammenlignet med modsatte sides knæ.
  • Palpation af lig. patellae.
  • Ely test (test for stram quadriceps muskel).
  • Røntgenundersøgelse af bløddelene viser især hævelse af området, ligesom en ultralydsundersøgelse af senen evt. kan understøtte diagnosen.
Behandling af springerknæ

Lægen kan give inflammationsdæmpende medicin, eller anlægge gips, soft carst m.v. I langvarige svære tilfælde, hvor ingen behandling har hjulpet, kan lægen ved operation vælge at fjerne de forandrede dele af senen.

Rehab træning af skaden

Rehab 1 – Rehab 2